“Kim dünyanın sonunu düşünürse ondan sakınır. Kim yolun uzun olduğunu idrak ederse yolculuk için hazırlık yapar. Bunları bilip de unutan kişinin hâli ne tuhaftır! Bunun zararını görüp de üzerini örten ne ilginçtir!”
***
İbnu’l Cevzî, yaşadığı dönemin en çok dinlenen, bilgisine başvurulan âlimiydi. Onun ilminden istifade etmek isteyenler akın akın gelir, meclisinde yer almak için büyük çaba gösterirlerdi. Torunu Ebû’l Muzaffer şöyle anlatır:
“Dedemin vaaz meclisinde en az 15 bin kişi olurdu. Çoğunlukla bu sayıyı da aşardı. Allah Teâlâ, onun meclisinde olanların kalplerine doğruluğu koyardı. O, dünyadan el çekmişti. Az bir dünyalıkla yetinirdi. Ömrünün sonlarında, minberde konuşurken dinledim onu. Şöyle diyordu: ‘Bu iki parmağımla, 2 bin cilt kitap yazdım. Elimde 100 bin kişi tövbe etti. 20 binden fazla Yahudi ve Hristiyan vesilemle Müslüman oldu.’”
İbnu’l Cevzî sadece kendi dönemini şekillendirmekle kalmamış, sonraki asırları da fikirleriyle etkilemiş önemli bir düşünürdür. Tehlikeli Tuzaklar ise onun fikirlerinin özetinden müteşekkil bir tavsiyeler koleksiyonu gibidir.